LassiLappalainen

Ennustaminen on helppoa

Toisin kuin yleisesti väitetään, ennustaminen on helppoa. Oikein ennustaminen on taas liki mahdotonta. Silti se on monen ihmisen hupi - myös minun - ja huomattavan monen työ.  Taloustieteissä ennustelaitoksia piisaa ja ennusteiden osumistarkkuus on usein pienten muutosten osalta hyvä, mutta suurten osalta huono. Taloustieteilijöiden konsensus ei ole koko tieteen historian aikana onnistunut ennustamaan oikein ainuttakaan talouden suurta kriisiä.

Ja pienemmissäkin ennusteissa on joskus käynyt niin kuin edesmennyt presidentti Koivisto totesi: Edes etumerkki ei mennyt oikein.

 

29.4. päivätyssä blogissani ennustin Eurovaalien osalta sekä ennusteita että lopputulosta Perussuomalaisten osalta. Ennustuksien osalta ennustin että Perussuomalaisille ennustetaan 16 - 18% menestystä, mutta todellisuudessa he jäävät 12 - 14% haarukkaan. Aluksihan perussuomalaisille ennustettiin jopa liki 20 % menestystä, mutta sitten Eurovaalien tuloksella korjattu ennuste meni 17% luokkaan joten tässä suhteessa meni tasan putkeen. Myös lopullinen tulos meni ennustamaani haarukkaan.

 

Jos sitten mennään henkilökohtaisuuksiin, epäilin vahvasti että Teuvo Hakkarainen on kyllä tunnettu myös valtakunnallisesti, mutta tuskin kovin suosittu. Pieleen meni.

Perussuomalaisten ilmastolinjauksethan olivat tiivistettynä: Ei ole järkeä olla Euroopan osalta liian kunnianhimoinen, koska silloin saamme vain lisää työttömiä tänne ja lisäksi tuotanto menee saaastuttavampiin maihin. Ohjelmahan on kuin suoraan Kokoomuksen entisen mepin - ja nytkin varalle jääneen - Eija-Riitta Korholan Uuden Suomen blogikirjoituksista. 

Voisin siis kuvitella että jos Korhola olisi ollut Perussuomalaisten ehdokkaana, läpi olisi tultu heittämällä.

Mediassa Meppien väitetään ainakin minun käsitykseni mukaan jäävän vähälle huomiolle. Valinnat eivät oikein tue tätä ajatusta. Ainoat mepit, jotka halusivat jatkaa, mutta jäivät rannalle olivat Keskustan Mirja Vehkaperä joka tuli kesken kauden Paavo Väyrysen tilalle ja Perussuomalaisten Pirjo Ruohonen-Lerner joka tuli Sampo Terhon tilalle. 

Kokoomuksen Petri Sarvamaa, joka nousi kahdella edellisellä kerralla varasijalta Mepiksi, meni nyt suoraan läpi. Vasemmistoliiton Kyllönen oli kyllä ehdolla, mutta ilmoitti jo etukäteen keräävänsä vain ääniä puolueelle.

Tästä päättelen ainakin minä, että Mepit saavat hyvin julkisuutta suomalaismediassa ja tuo julkisuus on pääsääntöisesti positiivista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Korholasta vielä: Sirpa Pietikäisen suosion ja vaikutusvallan johdosta Kokoomus on Eurovaalien osalta profiloitunut lähinnä Vihreiden apupuolueeksi, joten siitäkin syystä Kokoomuksen äänestäjät vierastavat Korholaa ja potentiaaliset Korholan äänestäjät vierastavat Kokoomusta

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset