LassiLappalainen

Suomi - tasa-arvon mallimaa numero 1

Katselin pari viikkoa sitten Michael Portillon Junamatka Eurooppaan "Suomi"-jaksoa. Sen erikoinen tulokulma näiden maiden itsenäisyyteen on näköjään herättänyt keskustelua suomalaisessa mediassa.

Haluan nostaa uuden näkökulman ohjelmassa esitetyistä asioista.  Portillo päätyi kanoottiretkelle Tampereen ympäristöön ja toinen melojista, Portillon mainittua Suomen eturvin aseman naisten äänioikeuden suhteen, kertoi saman mitä minullekin vissiin keskikoulussa aikanaan korostettiin: Suomi oli kolmas maa maailmassa, joka antoi äänioikeuden naisille.

Kolmas sija on tietysti kiva mutta voitto paljon makeampi. Asiaan liittyy Suomen ylivoimainen voitto, ja se pitäisi mielestäni jokaisen suomalaisen - ja mieluusti mahdollisimman monen muun maalaisenkin - tietää.Suomi oli ensimmäinen maa joka antoi naisille täyden oikeuden myös asettua ehdokkaaksi parlamenttivaaleissa. Näissä ensimmäisissä vaaleissa myös valittiin naiskansanedustajia.

 

Koska minulla ei ole varmaa tietoa muista aurinkokunnista - onko siellä sijaitsevilla planeetoilla  ylipäätään maita ja sukupuolia - voin todeta että Suomi on ainakin tämän aurinkokunnan ensimmäinen maa jossa parlamenttiin valittiin naiskansanedustajia.

 

Tämä tieto pitäisi olla jokaisen suomalaisen selkäytimessä ja se pitää osata kertoa kysyttäessä ja ilmankin aina kun puhutaan Suomesta. Tämä tieto pitäisi olla oleellinen osa Suomi-brandia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Eiköhän ansio näistä mene niille yksilötyypeille, joita harvemmin nostetaan esille, piirteidensä vuoksi.

Itselle tulee mieleen henkilöt, jotka eivät ole ihan niin paljoa arvostusta keräilleitä, omana aikanaan, yleisesti ottaen.

Siksi kuittaus tällaisesta saavutuksesta on osittain kyseenalaista, tosin ei täysin. Kirjoitus voi siten olla melko ok, vaikka kritiikkikohta tuli mieleen.

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Kyllä mielestäni tämä tosiasia Suomesta ensimmäisenä myöntämässä naisille kaikki poliittiset oikeudet kertoo yhteiskuntamme ja kansamme luonteesta

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Mahdollisen avartava teema, ja kertoa jotain tarkempaa meidän asemasta, eli ei niinkään meistä, suomalaisina. Tämä vinkkeli vie kohden yleismaailmallista näkemystä.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Ihan hirveesti en keulisi sillä että Suomi oli yli 100 vuotta sitten yhdessä asiassa edelläkäviä. On pikemminkin surullista että Suomi on tämän jälkeen ollut eurooppalaisittain takapajula, mitä tulee muihin tasa-arvo ja yksilönvapauksiin.
(esim. sukupuolittunut asevelvollisuus, valtion kirkko, eli elämänkatsomusten tasa-arvo, kriminalisoiva päihdepolitiikka ja LGBTI oikeudet jne.)

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Suomi on niin monessa asiassa maailman ykkönen että menee laskuissa sekaisin. Takapajula emme ole missään. Asevelvollisuus on sukupuolittunut lähes kaikkialla missä sellainen on voimassa.

Suomessa on sitä paitsi todellisuudessa palkkatasa-arvo. Moneen kertaan on todistettu että kun palkka jyvitetään työtunteihin, miehet ja naiset saavat samaa palkkaa.

Ylipäätään harvaan asutussa maassa jonka luonnonolosuhteet ovat ankarat, naiset ovat olleet arvostettuja ja lähes tasa-arvoisia aivan toisin kuin patriarkaateissa joissa uskonto sanelee käyttäytymiskulttuurin.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Nuo mittarit voivat toisaalta olla liian yksioikoisia, ja jähmeitä.

Mittareissakin on eroa. Osa mittareista on jatkuvasti mitattavan tuntumassa. Osa isoistakin asioista, ei välttämättä mittaa mitään.

Tämä kohta vaatisi tietämystä.

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen Vastaus kommenttiin #6

JOs mitataan tehtyjä tunteja ja jyvitetään palkkatulo niillä ja saadaan että naisen euro on euro, on se aika kiistatonta. Sitten on eri asia että naiset tekevät jonkin verran enemmän kotitöitä kuin miehet ja tämä mahdollistaa miesten suuremman palkkatyöpanoksen.

Olemme tasa-arvossa kuitenkin aivan eri tasolla kuin lähes kaikissa islamilaisissa maissa joissa nainen on lehmän alapuolella.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen Vastaus kommenttiin #8

Hyvä, että otit talouden mittaamaan tasa-arvoa. Tässä kohtaa onkin paljon outoa, tasa-arvoon nähden.

Hyödyllisyyden mittaaminen rahalla, lienee niitä vaikeimpia asioita, joissa on samalla eniten epäselvyyksiä.

Raha punnitaan vasten toista rahaa, viime kädessä. Mitä tehdään, ja miten paljon hyötyä tai haittaa, tiettyyn rahanvaihtoon nähden, on aika toissijaista.

Kun vaihtoa mitataan rahassa, voi aika moni asia näyttää merkittävältä, vaikka mitattu ei oikeasti olisi sen arvoista.

Tai jos jotain mitataan hyvin vähän rahassa, voi sen merkitys olla erittäin suurta, mutta ei tosiaan rahassa, jolloin asian arvo ei ole oikein mitään, koska välttämättömyys painaa eniten, suoremman selviytymisen liepeille menevät asiat.

Rahe ei välttämättä kytkeydy hyvinvointiin sillä tavalla, kuin arvioidaan. Pula välttämättömyyksi kytkeytyy, jolloin rahan arvon saa tärkeäksi, tietyissä marginaalitilanteissa.

Yleisesti, perusvahva olotila passivoi, ja toimii huonosti talouskasvun yhteydessä, ainakin jos kasvua halutaan kunnolla ottaa irti, mikä on tietysti sotkuineen, talouden hyväksi menevää.

Jos vaikka ajatellaan, että on niitä naisten duuneja enemmänkin, ja tietty osa-aikaisuus ei oikein järkevästi satu, työelämässä, voi nainen tehdä panoksen, jota ei mitata ollenkaan rahassa, vaikka panos olisi muuten merkittävä.

Onko sitten vastaavia töitä, joista saa tosi paljon, ja vaikutus on jopa miinusta, ja miten paljon on tekemisen paljoutta, josta saa jotain sosiaalipummiin verrattavaa, ellei röhötä kunnian loisteessa, jollain toisella tapaa.

Raha on enemmän sitä, mitä onnistuu saamaan, eri järjestelyjen yhteydessä. Sen ei ole tarkoitus olla jotenkin kansalaisia yhteinäistävää. Päinvastainen on totta, monella tapaa, ja ajateltu, että näin tulee paljon olla, kannustavuuden takia.

Jokin tuossa mättää, vaikka heti ei osaa sanoa napakasti, mikä on villakoiran ydin.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

"Suomi on niin monessa asiassa maailman ykkönen että menee laskuissa sekaisin. Takapajula emme ole missään. Asevelvollisuus on sukupuolittunut lähes kaikkialla missä sellainen on voimassa."

Mainitse jokin toinen merkittävä tasa-arvoon tai yksilönvapauksiin liittyvä lainsäädännöllinen asia, jossa Suomi on ollut länsimaalaisittain edelläkäviä.
Toki asevelvolisuus on sukupuolittunutta, koska asevelvollisuus itsessään on takapajuinen järjestelmä.

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen Vastaus kommenttiin #7

Ymmärtääkseni lehdistönvapaus määriteltiin ensimmäisenä Ruotsi-Suomessa ja yhtenä tärkeimmistä määrittelijöistä oli suomalainen Antti Chydenius?

Ilman asevelvollisuutta emme olisi itsenäinen maa ja Euroopan historia voisi olla ihan erilainen ilman sitä. Moni maa Euroopassa on palauttamassa asevelvollisuuden.
Minäkin kannatan tässä asiassa tasa-arvoa - naiset armeijaan siinä kuin miehetkin. Toimii Israelissa hienosti.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho Vastaus kommenttiin #9

Unohdin mainita, että yli 100 vuotta vanhoja uudistuksia ei lasketa. =)
(pointti kun oli siinä että yli sataan vuoteen ei olla oltu edelläkäviöitä)

Asevelvollisuuden järkevyys on sitte ihan eri keskustelu, johon ei mielestäni kannata lähteä (menee sivuraiteille).

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Ylipäätään en ymmärrä miksi meidän pitäisi ruveta vähättelemään sitä ainutlaatuista asiaa, että naiset ja miehet olivat Suomessa ensimmäisenä maailmassa tasa-arvoisia demokraattisten oikeuksien suhteen.

Asevelvollisuuden nostit Ari itse esille, en minä.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Elä ymmärrä väärin, on hieno asia että että Suomi on yli sata vuotta sitte ollut edelläkäviä, mutta mielestäni ei tulisi tyytyä näin vanhaan meriittiin. Mielestäni olisi hienoa jos Suomi pysytyisi olemaan edelläkäviä myös nykyään.

Asevelvollisuus on Suomessa epätasa-arvoinen. Mielestäni se onko asevelvollisuus järkevä vai ei, ei kuulu tähän keskusteluun. Voidaan me siitäkin jutella jos näin haluat.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Tuleeko Lassi sinulle mieleen sellaisia asioita, joissa Suomi voisi olla nykypäivänä edelläkäviä? Tai edes sellaisia uudistuksia, joilla päästäisiin samalle tasolle muiden länsimaiden kanssa?

edit. Minulla on mutu siitä että yli 100 vuotta sitte tapahtunutta edistystä hehkuttavat ovat todennäköisesti itse konservatiivisiä. Saatan olla tässä täysin väärässä, siksi kysyn.

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Mainitsit Ari nämä jossa olemme mielestäsi "kivikaudella":
sukupuolittunut asevelvollisuus, valtion kirkko, eri elämänkatsomusten tasa-arvo, kriminalisoiva päihdepolitiikka ja LGBTI oikeudet

sukupuolittunut asevelvollisuus - olen samaa mieltä kanssasi että naisille pitää säätää yhtäläinen asevelvollisuus kuin miehille. Tässä voitaisiin edistyä, mutta tietääkseni Israel on ainut maa jossa asevelvollisuus koskee molempia sukupuolia, joten en näe, että olemme "muista länsimaista" tässä jäljessä

Valtion kirkko - ateistina en periaatteessa tätä hyväksy. Kuitenkin realiteetti on, että Suomessa vallitsee verrattomasti suurempi uskonnonvapaus kuin vaikka USA:ssa jossa ei ole valtionkirkkoa, mutta ateistin on turha edes yrittää menestyä vaikka politiikassa. Sitä paitsi kaltaisesi liberaalit (näihin ymmärrän tekstistäsi kuuluvasi ainakin omasta mielestäsi) asettavat tälle valtionkirkolle julkisuudessa jatkuvasti vaatimuksia esimerkiksi sukupuolten tasa-arvosta. Eräs "liberaali" meni jopa niin pitkälle että julkisesti ilmoitti liittyvänsä ortodoksikirkkoon jossa naispappeutta ei edes hyväksytä ja jossa naiset ja miehet on eroteltu jumalanpalveluksessa moskeijojen tapaan eri puolille. Hurskastelevaa pönötystä.

Elämänkatsomusten tasa-arvo: Tämäkään ei nykyään toteudu. Julkikristitty ihminen saa liberaalilta medialta jatkuvasti pilkkaa. Jos taas islamia arvostelee ihan koraanin ja hadithien kirjoitusten pohjalta, on samojen liberaalien mukaan rasisti. Olen samaa mieltä, tässä on korjattavaa.

Kriminalisoiva päihdepolitiikka: Tarkoittanet tällä että kannabiksen käyttö on kriminalisoitu. Itse kannatan tämän vapauttamista, mutta maailmassa taitaa olla 2-3 maata lisättynä joillakin USA:n osavaltioilla, joissa kannabis on vapaasti myytävä kauppatavara. En oikein näe, että olisimme tässä takapajula. Mihin verrataan oikeasti?

LGBTI oikeudet: Suomessa on homoseksuaalien välinen avioliitto sallittu, samaten kai heillä on adoptio-oikeus. En oikein näe että tässä ollaan millään takamatkalla.
Transseksuaalit eivät koe Suomessa ymmärtääkseni mitään vainoa eikä heihin kai mitään lainsäädännöllistä syrjintää kohdistu? Saatan olla väärässä.

Itse en ymmärrä että kun transseksuaaleja lienee promillen osia ihmispopulaatiosta, loput ovat miehiä ja naisia ainakin suurin piirtein, miksi tätä yli 99,9% enemmistöä ei saa kutsua joidenkin liberaalipiirien mielestä miehiksi ja naisiksi. Tämä jos mikä on pyrkimys harvain diktatuuriin ja sanan- ja mielipiteen vapauden rajoittamista.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

"sukupuolittunut asevelvollisuus - olen samaa mieltä kanssasi että naisille pitää säätää yhtäläinen asevelvollisuus kuin miehille. Tässä voitaisiin edistyä, mutta tietääkseni Israel on ainut maa jossa asevelvollisuus koskee molempia sukupuolia, joten en näe, että olemme "muista länsimaista" tässä jäljessä"

Emme ole jäljessä jos verrataan lähi-itään ja muihin maihin joissa asevelvollisuus on vielä voimassa. Muihin länsimaihin verrattuna olemme yksilönvapauksissa jäljessä (ja myös tasa-arvossa) koska lähes kaikki muut maat ovat jo luopuneet asevelvollisuudesta.

"Valtion kirkko - ateistina en periaatteessa tätä hyväksy. Kuitenkin realiteetti on, että Suomessa vallitsee verrattomasti suurempi uskonnonvapaus kuin vaikka USA:ssa jossa ei ole valtionkirkkoa, mutta ateistin on turha edes yrittää menestyä vaikka politiikassa."

Se että USAssa syrjitään ateisteja, ei tarkoita sitä etteivätkö he olisi kuitenkin lainsäädännössä tässä asiassa meitä edellä.

"Elämänkatsomusten tasa-arvo: Tämäkään ei nykyään toteudu. Julkikristitty ihminen saa liberaalilta medialta jatkuvasti pilkkaa. Jos taas islamia arvostelee ihan koraanin ja hadithien kirjoitusten pohjalta, on samojen liberaalien mukaan rasisti. Olen samaa mieltä, tässä on korjattavaa."

Tarkoitin tällä valtionkirkkoa (yhdellä uskonnolla on erityisasema. Jumalanpilkkalaki on toki myös hyvinkin takapajuinen laki.

"Kriminalisoiva päihdepolitiikka: Tarkoittanet tällä että kannabiksen käyttö on kriminalisoitu. Itse kannatan tämän vapauttamista, mutta maailmassa taitaa olla 2-3 maata lisättynä joillakin USA:n osavaltioilla, joissa kannabis on vapaasti myytävä kauppatavara. En oikein näe, että olisimme tässä takapajula. Mihin verrataan oikeasti?"

Tässä asiassa ei olla takapajula ,,,vielä. Tässä olisi kuitenkin mahdollisuus olla edelläkäviä euroopassa, mutta tuskin Suomesta siihen on.

"LGBTI oikeudet: Suomessa on homoseksuaalien välinen avioliitto sallittu, samaten kai heillä on adoptio-oikeus. En oikein näe että tässä ollaan millään takamatkalla.
Transseksuaalit eivät koe Suomessa ymmärtääkseni mitään vainoa eikä heihin kai mitään lainsäädännöllistä syrjintää kohdistu? Saatan olla väärässä."

LGBTI liittyvissä lainsäädännöllisissä ollaan tultu keskikastissa. Näissä olisi ollut monta paikkaa, jossa oltaisiin voitu olla edelläkäviöitä, mutta ei ole oltu.

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Kaikki maat (tulee mieleen Ruotsi ja Saksa) jotka ovat tuoreesti luopuneet asevelvollisuudesta, ovat sitä palauttamassa koska ovat havahtuneet siihen että maailma ei olekaan niin turvallinen ja ongelmaton kuin kuviteltiin

Jumalanpilkkalaki on todella aikansa elänyt. Nythän sitä tosin sovelletaan vain jos Islamia loukataan.

Vaikka en suoranaisesti kannata valtionkirkkoa, siitä on tavallaan myös hyötyä. Kun valtauskonnon kirkon ei tarvitse olla "nälkäinen" - inhoamaani urheilutermiä käyttääkseni - se antaa ihmisten olla suhteellisen rauhassa. Toisaalta kun kirkkoon kuuluminen tavallaan on korvannut uskonnon, uskonnollisille hihhuliliikkeille on ollut vähän tilaa Suomessa. ("Meillähän on nämä vakuutus- siis tarkoitan uskonasiat jo kunnossa, ei tarvetta uudelle")
Nythän tilanne tietysti muuttuu kun evlut kirkon asema hitaasti murenee.

Reaalimaailmaa on se että uskonnonvapaus on Suomessa ihan huippuluokkaa maailmassa.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Tässä karttaa tilanteesta asevelvollisuuden suhteen: https://fi.wikipedia.org/wiki/Asevelvollisuus#/med...

Kartan mukaan ollaan melko takapajula. Ruotsissakin "asevelvollisuus" koskee kumpaakin sukupuolta.

"Itämeren alueen turvallisuuspoliittisen tilanteen muututtua 2010-luvun puolivälissä tuli pohdinta asevelvollisuuden palauttamisesta Ruotsiin ajankohtaiseksi. Maan hallitus päätti maaliskuussa 2017 palauttaa Ruotsiin asevelvollisuuden. Uusi asevelvollisuus koskee sekä miehiä että naisia.[4] Vuodesta 2018 alkaen puolustusvoimat tulee kouluttamaan vuosittain 4 000 asevelvollista."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsin_puolustusvoimat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset