LassiLappalainen

Ahvenanmaan asia on meidän - vai onko?

Yle kertoo tänä aamuna että RKP haluaa Ahvenanmaalle oman mepin. Suomella on 13 paikkaa EU-parlamentissa joten keskimäärin yksi meppi edustaa 7,7% suomalaisista.

Ahvenanmaan väkiluku on vajaa 30 000 ihmistä eli noin 5 promillea väestöstä.  RKP:n (ja Ahvenanmaan) vaatimus omasta mepistä kuullostaa siis tosi reilulta, vai mitä? Ahvenanmaalaisittain kyllä!

Muistutetaan vielä että Ahvenanmaa ei kuulu EU:n veroliittoon ja siksi Maarianhaminassa pistäytyvillä laivoilla saa myydä alkoholia verovapaasti. Ahvenanmaa on siis EU:n sisäinen veroparatiisi.

Suomi reagoi aikoinaan raivokkaasti osana Venäjää venäläistämisohjelmaa vastaan 1800-luvun lopulla. Yksi äiti Venäjän vaatimuksista oli venäläisten tasa-arvo suomalaisiin verrattuna yritystoiminnassa. Suomalaiset saivat perustaa yrityksen minne tahansa Venäjälle, mutta venäläiset eivät saaneet perustaa yritystä omaan suuriruhtinaskuntaansa. Nykykatsannossa tuo vaatimus ei kuullosta kohtuuttomalta.

Meillä mannersuomalaisilla on kuitenkin ihan samanlainen suhde Ahvenanmaahan: Ahvenanmaa on varmaankin ainut kolkka koko maailmassa, jonne ei saa perustaa suomenkielistä koulua. Jopa Mekkaan sellaisen varmaan voisi perustaa, kunhan koulu olisi islamilainen.

Mannersuomalaisten pitää myös huolehtia Ahvenanmaan puolustuksesta. 

 

Näidenkin esimerkkien valossa voidaan todeta että manner-Suomen ja Ahvenanmaan osalta oikeudet ja velvollisuudet ovat täydellisessä tasapainossa: Mannersuomalaisilla on kaikki velvollisuudet ja ahvenanmaalaisilla kaikki oikeudet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ahvenanmaalaisten osaavat pitää puolensa, joten Ahvenanmaalainen meppi voisi olla mallina myös muille Suomen mepeille. Ehdotan RKP:lle diiliä: Ahvenanmaa saa mepin ja pakkoruotsi pois. Joo, myös tässä kielipolitiikassa Ahvenanmaa on hyvä esimerkki, eli yksi kieli riittää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Miten Ahvenanmaa on kielipolitiikassa hyvä esimerkki?
Ainakin moni siellä asuva suomenkielinen kokee tilanteen hyvin epäreiluna.

Ahvenanmaa toimii esimerkkinä kielipolitiikasta jota missään tapauksessa ei kannata kopioida mantereelle. Olkoonkin että heidän itsehallintonsa oikeuttaa käytäntöön ja sillä taas on hyvät historialliset perusteet.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyllähän Ahvenamaa tyyppinen kielipolitiikka olisi tehokas keino suojella ruotsinkielisiä jäljellä olevia alueita manner-Suomessa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Miten Ahvenanmaa on kielipolitiikassa hyvä esimerkki?
Ainakin moni siellä asuva suomenkielinen kokee tilanteen hyvin epäreiluna."

Kyllä sen voi hyvin ymmärtää ja muistaakseni suomenkielisiä on 12 -prosenttia väestöstä? Erityisen ikävää heille on se, että kaikki suomenkieliset koulut ja lastentarhatkin ovat minun tietojeni mukaan kiellettyjä.

Eli ranskalaiseen tapaan, yksi maa ja yksi kieli. Se helpottaa kyllä virallisena kielenä kaikkien uusienkin tulijoiden asemaa. Saman ratkaisun teki myöskin Ruotsi.

Mantereelle ei tietenkään kannata noin jyrkkää kielipolitiikkaa kopioida, mutta olisi viisasta meillekin palata lähes 50-vuotta sitten olleeseen aikaan. Pakkoruotsia luettiin vain oppikoulussa 8-vuotta, mutta muissa kouluissa tai korkeakouluissa se ei ollut pakollista.

Ahvenanmaalaisten ratkaisuun vaikutti eniten se, ettei pienen suomenkielen osaaminen ole missään maailmalla hyödyllinen kieli, ja on kansalle tärkeämpää osata englantia hyvin. Minusta se olisi ainoa viisas ajatus meillekin - ei ruotsista ole meillekään mitään hyötyä, mutta kaikki ruotsinkieliset koulut ja muut opinahjot toki me säilyttäisimme ennallaan.

Ainoa haitta ruotsinkielisille olisi tästä se, että suomenkielisillä olisi siitä etua, kun voisivat opetella yhden muun kielen ruotsin tilalle. Sekös heitä nykyään kiukuttaisi eniten. Ainakin näin oletan, vai mikä muu järkevä syy siihen voisi olla?

Minun nuoruudessani se ei ruotsinkielisiä näyttänyt yhtään harmittavan. Mikä tänään on muuttanut heidän asenteitaan, kun heidän joukkonsakin vain pienenee ja kaikki nuoret jo osaavat englantia jo riittävästi keskinäiseen kanssakäymiseen Pohjoismaiden kanssa? Ongelmia on vain itse ruotsinkielisten tiukoissa asenteissa.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Suomen pitäisi irtisanoutua Ahvenanmaan puolustamisesta. Ei ole mitenkään hyväksyttävissä, että sotilaallisen kriisin aikana saarelaiset pakenevat Ruotsiin - nuoret miehet etunenässä - kun taas manner-Suomen nuoret miehet kuolevat Ahvenanmaan rantakivikkoihin. Heidät pakotetaan puolustamaan saaria, joille heillä ei ole oikeutta asettua asumaan ja harjoittamaan elinkeinoaan.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Hyvin sanottu, siitä peukkua.

Ja muuten Ahvenanmaalla ei se kaksikielisyys ole rikkaus, ainakaan jos toinen kieli on suomi. Pakkoruotsin puolustajathan väittävät, että kaksikielisyys on rikkaus.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ahvenanmaalaisille suomalaiset ovat miehittäjiä, jotka ottivat saaret väkisin haltuunsa. Ja kyllä mannersuomalainen saa muuttaa sinne ihan milloin haluaa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

No eipä saa omistaa tai hallita kiinteää omaisuutta tai harjoittaa elinkeinoa, ilman maakuntahallinnolta saatavaa poikkeuslupaa, mitä ei tavan suomalaiselle kyllä myönnetä. Mantereen puolella, jos tuollaisia rajoituksia asetettaisiin kenelle tahansa, niin alkaisi korvia vihlova ulina ihmisoikeuksien rikkomisesta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Suomen pitäisi irtisanoutua Ahvenanmaan puolustamisesta."

Uskoisin ehdotuksen saavan kovasti vastakaikua idän suunnalta.
Mikä estää manner-suomalaista asettumasta Ahvenanmaalle asumaan ja harjoittamasta elinkeinoaan, näin halutessaan?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

Kotiseutuoikeus ei noita estä koska tuo on luvalla mahdollista.
https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/688347/Ahvenanma...

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #11

Niin ja tokihan tuon poikkeusluvan saavat kaikki tuosta vain... Eli käytännössä ei voi omistaa mitään tai harjoittaa elinkeinoa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

Kummallista jankkaamista kun käytännössä voit milloin tahansa muuttaa Ahvenanmaalle, ostaa tuosta vai kiinteistön kaava-alueella ja saada luvan maanostoon ja elinkeinoharjoittamiseen. Olisitko Jyrki ehkä muuttamassa jos pääsisit eroon vääristä kuvitelmistasi?

Ne rajoitukset koskevat käytännössä lähinnä kaava-alueen ulkopuolista maailmanmitassakin ainutlaatuista saaristoluontoa. Mikä on tietenkin hieno juttu, päinvastaisessa tapauksessa alue olisi täyteenrakennettua Turun saaristoa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #15

Jos se tosiaan olisi noin yksinkertaista, niin eihän mitään kotiseutuoikeutta edes tarvitsisi olla olemassa. Miksi ahvenanmaalaiset haluavat pitää tuollaisen turhan lain voimassa, jos kerran kuka vain voi ostaa kaavoitusalueelta tontin ja laittaa firman pystyyn, kunhan tekee näennäisen ilmoituksen asiasta. Jokin ei nyt sanomassasi täsmää.

No ei asia minulle mitään merkitse, kunhan vain toin esiin, että ei suomalaisilla ole Ahvenanmaalla yhtälaisia oikeuksia paikallisten kanssa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #16

Kotiseutuoikeus ja Ahvenanmaan erityisasema tulee Suomen lainsäädännöstä mikä taas perustuu kansainvälisiin sopimuksiin eikä se ole mikään ahvenanmaalainen keksintö tai päätös.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #21

Jos en väärin muista, (kaava-alueen) kiinteistön omistus ja elinkeinonharjoittaminen vapautuivat ison pahan EU:n myötä.

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Mannersuomalainen saa muuttaa, mutta ei tule toimeen suomenkielellä.
Ruotsinkielestä sen verran, että sehän on yksi maailman helpoimmista kielistä. Ja kun elämä on yhtä oppimista, kielen voi opetella aikuisenakin jos tarvetta tulee. Oman kokemukseni mukaan Englanti ja Saksa toimivat mainioina portteina ruotsinkieleen.

Taannoin oli pientä ottelua Niinistö (presidentti) vs. Niinistö (puolustusministeri). Puolustusministeri ehdotti Ahvenanmaan demilitarisoinnin purkua. Presidentti tästä ärähti ja totesi että jos niitä vihreitä miehiä sinne ilmestyy, kyllä se havaitaan.

Itse olen tässä enemmän puolustusministerin kannalla. Jos Itämerellä syntyy konflikti, Ahvenanmaalla on jonkin maan armeija noin nanosekunti konfliktin puhkeamisesta. Silloin ei auta jos tämä havaitaan kun se on jo tapahtunut.
Olisi hyvä jos ahvenanmaalaisilla olisi jotain muutakin millä puolustautua kuin puutarhaharavat - metsiä ei taida Ahvenanmaalla olla haravoitavaksi asti.

Tosin lienee totta Markku Turpeinen totesi: Jos konflikti syntyy, ahvenanmaalaiset hakevat turvapaikkaa Ruotsista välittömästi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Me vanhat, lähes sodan eläneet muistamme vielä hyvin nämä Munsalan-soutajat, jotka herättivät suomalaisissa sotilaissa ärtymystä.

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Piti oikein googlata mitä nämä Munsalan soutajat olivat. Kiitos Kaija yleissivistykseni kasvattamisesta. Kasvuvaraa on vielä - ainakin vähän.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Sille että ahvenamaalaiset eivät käy armeijaa ei ole mitään sopimuksellisia esteitä.

Sinne tungetaan niin paljon valtionapuja ja ovat koko ajan kärttämässä uusia etuja, joten saisivat vastavuoroisesti edes käydä armeijan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ahvenanmaalaiset tosiaan saavat käydä armeijan. Alokasaikanani Turun laivastoasemalle meillä oli pari affea.

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Muutama vuosi sitten ehdotin paikallislehden yleisöosastokirjoituksessa, että myydään Ahvenanmaa - ei Ruotsille vaan Venäjälle!

Kauppahinnaksi kaavailin 20 miljardia euroa ja Karjala takaisin. 10 miljardia olisi varsinainen kauppasumma ja toinen kymppi Karjalan kunnostamiseksi - Venäjähän sen upean kulttuurimaiseman tuhosi niin voisi maksaa sen kunnostamisesta.

Katsoin että tällä kaupalla olisi ainakin kaksi etua:

Tuo Ahvenanmaan verovapaus ehkä poistuu aikanaan, mutta jos saaret ovat Venäjän hallinnassa, verovapaus varmaan säilyisi - ei ole näköpiiriissä että Venäjä liittyisi EU:hun - kyllä halpaa viinaa pitää saada, nythän Ruotsinlaivoilla viina on jo etwaksen halvempaa kuin Tallinnan laivoilla kun Viro on korottanut alkoholiveroa.

Toinen etu olisi se, että Ruotsin moralisoivaan ulkopolitiikkaan tulisi realistisempia sävyjä. Vuosisatoja on ruotsalaisten ollut helppo osoittaa moraalista ylemmyyttään Suomen selän takana. Jos itäinen karhu murahtelisi seinänaapurina, voisi sävy muuttua. Ei Palmen ihailijatkaan osaisi muuta kuin laskea housuunsa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuollainen hieno ehdotus voitaisiin palkita nimittämällä kunniakasalaiseksi - Venäjällä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Nykyisin Ahvenanmaalla pärjää ihan kelpoisesti suomenkielellä kaupoissa ja viranomaisten kanssa asioidessa, toisin kuin vaikka vielä 30 vuotta sitten.
On sitten eri asia miksi kukaan siellä haluaisi suomea puhua.

Vielä muutama vuosi sitten somepersut osoittivat isänmaallisuutensa öyhöttämällä siitä että Ahvenanmaa pitäisi myydä Venäjälle. Nyt ovat jostain syystä tästä asiasta hiljaa. Eipä sellaiset jutut kuitenkaan helposti unohdu.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ahvenanmaa on kuulunut keskiajalta lähtien hallinnollisesti Turun hiippakuntaan, myöhemmin 1600-luvulta Turun ja Porin lääniin. Esihistoriallisesti monet paikannimet viittaavat suomenkieliseen asutukseen. Maantieteellisesti sen erottaa muusta saaristosta vain kapeat merenselät.

On hämästyttävää miten meidän isämmaalliset tahot olisivat tuosta vain valmiit myymään tai lahjoittamaan alueen Venäjälle. Näköjään edelleen kun katsoo ylempänä olevaa kommenttia:

"Muutama vuosi sitten ehdotin paikallislehden yleisöosastokirjoituksessa, että myydään Ahvenanmaa - ei Ruotsille vaan Venäjälle!"

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Ihanko tosissaan luulet että tein ehdotuksen tosissaan? Perustelujen olisi pitänyt kertoa jotain?

Historiasta vielä: Ruotsi yritti Kansainliiton kautta puoliväkisin 1920-luvulla saada Ahvenanmaan itselleen. Ahvenanmaalla oli myös vahva itsenäisyysliike joka ajoi alueen itsenäisyyttä. Kansainliiton suurin piirtein ainut päätös oli jättää Ahvenanmaa Suomelle ja julistaa alue demilitarisoiduksi.

En muista persujen ehdottaneen Ahvenanmaan myymistä Venäjälle vaan nimenomaan Ruotsille, eikä puolueena sitäkään tehty vaan yksittäiset jäsenet. Tämä on tosin pelkkä mielikuva.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #25

Ai, se olikin kännis ja läpäl?

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen Vastaus kommenttiin #26

Poikkeuksellisesti olen nyt ihan selvin päin. Mutta läppä silti. Ei reaalipolitiikkaa. Mielestäni hauska ajatusleikki juuri siksi että Ruotsilla olisi Venäjä seinänaapurina. Nyt on hyvä huudella Suomen selän takana

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...pärjää ihan kelpoisesti suomenkielellä kaupoissa ja viranomaisten kanssa...".
Ei aivan. Mannersuomalainen urakoitsija oli pistänyt työmaan aitaan kyltit varoittamaan vaarasta. Virkamies tuli henk.koht. työmaalle kieltämään varoituskyltin suomenkielisen osan. Sai varoittaa vain ruotsiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset