LassiLappalainen

Ihminen ihmisille - ja muille eläimille - susi, vai onko?

Useamman kuin tusinan kertaa olen kuullut tai lukenut jonkun päivittelevän, että vain ihminen tappaa huvikseen. Sen lisäksi että ainakin minun mielestäni näillä ihmisillä on jotenkin liki kieroutunut suhde lajitovereihinsa, myös itse väittämä on täyttä puppua.

 

Tuoreesti kerrotaan miten Ähtärissä Ilves tappoi vuorokauden aikana kolme kuusipeuraa ja yhden kauriin. Ei tainnut yhdellä ilveksellä noin nälkä olla? Hyvin on ainakin minulla muistissani tapaus jossa kettu pääsi jäätä pitkin Korkeasaareen ja tappoi kaikki saaren flamingot. Karhujen ja susien tappamista useista lampaista, joita eivät ole syöneet, kerrotaan myös ainakin susirajan oikealla puolella.

Lajitoverien tappaminen on kaikilla eläimillä harvinaista. Karhu-uros pyrkii tappamaan poikasia jotta naaras tulisi uudelleen kiimaan ja joillakin hyönteislajeilla on suorastaan Linkolamainen suhtautuminen populaation säätelyyn: Naaras syö uroksen parittelun jälkeen.

Myös ihmisillä lajitoverin tappaminen on todella harvinaista. Ja jos tällaisesta jää kiinni, siitä lähes kaikissa ihmisyhteisöissä rangaistaan kovimman mukaan.

 

Ihminen ei nykyään juurikaan tapa muita eläimiä huvikseen, vaan lähes aina ruuaksi. Yli 99% kaikista maailmassa eläneistä eläinlajeista on kuollut sukupuuttoon. Ihminen on varmasti aiheuttanut joidenkin näistä sukupuuton, mutta ihminen myös ainoana eläinlajina on tehnyt aktiivista työtä lajien säilyttämiseksi.

 

Olisiko miedän lakattava ruoskimasta itseämme ja lajitovereitamme pahoista tavoista? Olemme suuremmaksi hyödyksi maapallolle kuin nyt julkisesti huudetaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"ihminen myös ainoana eläinlajina on tehnyt aktiivista työtä lajien säilyttämiseksi"

Nämä ihminen on ainoa eläinlaji väittämät menee aina väärin. Esimerkiksi muurahaiset ovat aktiivisen työn avulla säilyttäneet joitakin heille ravinnoksi kelpaavia sienilajeja. Muurahaiset pitävät huolta myös kirvoistaan, vaikka myös lypsävät niitä. Viime kesänä minulta jäi kirvantuohoamisoperaatio tekemättä, kun muurahaisia alkoi ryömiä jalkoja pitkin housujen sisäpuolelle.

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Sinällään ihan totta. Muurahaiset jne eivät vain tee tuota tietoisesti

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset